Kamaráti a kamarátky . Ako to už v živote chodí, niečo končí a niečo iné zas začína. Možno niektorí viete, možno nie. Pred pár dňami sme 84ku pochovali. Rozhodnutie nebolo jednoduché ale nie vždy veci fungujú tak ako by sme si priali. Z viacerých dôvodov sme sa teda rozhodli ukončiť našu činnosť. Ďakujeme všetkým návštevníkom a fandom, za podporu a účasť na všetkých tých skvelých akciách. Špeciálne poďakovanie patrí tým z vás, ktorí ste ku nám merali desiatky kilometrov z iných miest ,promotérom, všetkým kapelám ktoré u nás hrali a združeniam , ktoré ako jedny z mála využívali priestor 84ky k zmysluplným aktivitám. ( Žiarovky , Antigona ...) Ešte raz vďaka všetkým, bez Vás by to nebolo ono. R.I.P. ´84 /

sobota 2. februára 2013

Zapatistická káva

Organická káva a Espresso z Chiapasu/Mexiko
Naša káva pochádza z vysokohorského regiónu Oventic z mexického štátu Chiapas. Tu sa začali domorodé spoločenstvá nezávisle organizovať po povstaní oslobodeneckého hnutia zapatistov EZLN 1. januára 1994.

Café Libertad Kollektiv v Hamburgu organizuje dovoz a distribúciu tejto zapatistickej kávy v Nemecku (a v iných krajinách Európy); robia sociálno-politickú solidárnu prácu s cieľom podporovať domorodé spoločenstvá v ich boji za dôstojnosť a spravodlivosť. Zároveň chcú protstredníctvom svojej práce posilniť vybudovanie ekonomickej alternatívy, ktorá je založená na domorodých skúsenostiach, priamej demokracii, sebaurčení a samospráve, a napĺňa základné potreby ľudí na primeranú výživu, lekársku starostlivosť, školské vzdelávanie a zlepšenie miestnej infraštruktúry.

Táto káva má farbu zeme, zeme bohatej a nekontaminovanej, po tisícročia obrábanej indiánskymi kmeňmi Mayov - iba prírodnými metódami. Zeme, utláčanej a vykorisťovanej veľkostatkármi a nadnárodnými korporáciami podporovanými vládou. Zeme vzbúrenej, kde sa potomkovia pôvodných obyvateľov rozhodli vziať svoje životy späť do svojich rúk a kde ako Zapatisti bojujú za právo každého a každej žiť dôstojne a slobodne. Produkcia a distribúcia tejto kávy podporuje autonómne povstalecké komunity domorodcov v Chiapase. Tieto príjmy pomáhajú Zapatistickému hnutiu, zabezpečujú živobytie lokálnych ľudí a posilňujú autonómne hnutie proti moci vlády, armády a veľkých vlastníkov pôdy. 

Roľníci, ktorí vypestovali túto kávu, dostali za svoju prácu zaplatené plnú a spravodlivú cenu, teda trikrát viac peňazí než koľko by im dali nadnárodné korporácie. Káva je po rope, druhým najväčším vývozným artiklom na svetovom trhu, a práve v Mexiku sa káve darí a patrí k najlepším svojho druhu. Táto káva je bio a pochádza z horskej oblastí jihomexického štátu Chiapas od zapatistického družstva SSID Lequil Lum a ďalšieho autonómneho družstva Longo Mai / CoopeAgri z Kostariky sídliacim v meste San Jorge. Káva je pražená a balená v Nemecku kolektívom Cafe Libertad, firmou, ktorá je v rukách ich pracovníkov, bez šéfov. www.cafe-libertad.de

Zapatistické hnutie sa teší po celom svete širokej podpore. O tom, že nejde len o podporu symbolickú, svedčí napríklad projekt nemeckých sympatizantov tohto hnutia, ktorí sa rozhodli dovážať do Európy kávu pestovanou zapatistickými roľníkmi. v roku 1990 spoločne rozbehli projekt príznačne nazvaný Café Libertad. 

Začali s niekoľkými vrecami kávy. Dnes z Chiapas dovážajú niekoľko kontajnerov, kávu ďalej spracovávajú, balia a distribuujú. Nielenže tak môžu reálne podporovať zapatistické hnutia, ale zároveň pre seba vytvorili pracovné miesta. Café Libertad v súčasnej dobe funguje ako družstvo, kde sú všetci zamestnanci aj vlastníkmi, neexistuje tu hierarchia a každý berie rovnakú mzdu.
  
Pestovanie kávy v Chiapase

Film "El Esfuerzo de los Indígenas de Mut Vitz"/Sila domorodých ľudí z Mut Vitz z roku 2000 zachytáva celý proces produkcie bio kávy v zapatistickej kooperatíve Mut Vitz od sadenia a presádzania, kultivácie až po pražené zrná. Video bolo natáčané filmármi z Chiapas Media Project a aj samotnými pestovateľmi kávy. Video si môžete pozrie cez YT so slovenskými titulkami, alebo podporiť filmárov a objednať si DVD tu.


Kooperatíva Mut Vitz

     Prvá kafé kooperatíva zložená výhradne z členov zapatistov bola Mut Vitz (Hora vtákov), v regióne Sanu uan de la Libertad, na vysočine v Chiapase. Mut Vitz bola založená v roku 1997 s 200 producentmi kávy, ktorí v roku 1999 zorganizovali ich prvý predaj a export asi 35 ton kávy do Európy a USA. Cena kávy bola určená organizáciami "Fair Trade". Preto dostali producenti zaplatené vyššie ceny v porovnaní s bežným trhom a to takmer trojnásobok  ceny, ktorú im dávali sprostredkovatelia predtým.



 Kto zapatisti a čo sa deje v mexickom štáte Chiapas od roku 1994, kedy z džungle vyšli indiánski partizáni, aby sa postavili za svoje práva a dôstojný život, sa môžete dočítať napríklad TU
alebo TU
V našom Klube 84 v Žiari nad Hronom túto kávu podávame ako zalievanú kávu, espresso a predávame aj celé balenia.
Na Slovensku  Zapatistickú kávu distribuje kooperatívny kolektív BIOSPHERE http://www.biosphere.tk/

Zdroj: http://www.biosphere.tk/
           http://chyba.a-punk.cz/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára