Kamaráti a kamarátky . Ako to už v živote chodí, niečo končí a niečo iné zas začína. Možno niektorí viete, možno nie. Pred pár dňami sme 84ku pochovali. Rozhodnutie nebolo jednoduché ale nie vždy veci fungujú tak ako by sme si priali. Z viacerých dôvodov sme sa teda rozhodli ukončiť našu činnosť. Ďakujeme všetkým návštevníkom a fandom, za podporu a účasť na všetkých tých skvelých akciách. Špeciálne poďakovanie patrí tým z vás, ktorí ste ku nám merali desiatky kilometrov z iných miest ,promotérom, všetkým kapelám ktoré u nás hrali a združeniam , ktoré ako jedny z mála využívali priestor 84ky k zmysluplným aktivitám. ( Žiarovky , Antigona ...) Ešte raz vďaka všetkým, bez Vás by to nebolo ono. R.I.P. ´84 /

sobota 2. februára 2013

Čaj Clipper : prírodný, férový, lahodný

Spoločnosť Clipper je už od svojho založenia tak trochu iná čajová spoločnosť. Všetko začalo v roku 1984, Mikom a Lorraine Brehmovými a dvoma debnami čaju Assam, ktorý pochádzal z čajové plantáže. V tej dobe sa kvalitné čaje len veľmi ťažko zháňali. Tejto skutočnosti Mike a Lorraine využili a začali podnikať v oblasti kvalitných čajov.
Spoločnosť urobila veľký krok vpred tým, že sa zapojila do nadácie pre slušné obchodovanie Fairtrade Foundation a roku 1994 jej bola udelená značka Fairtrade Mark. Táto značka je zárukou toho, že ľudia, ktorí pestujú čaj, nie sú vykorisťovaní a priamo sa podieľajú na výnosoch. Všetky čajové plantáže sú pravidelne kontrolované z hľadiska plnenia noriem Fairtrade Foundation zahŕňajúcich bezpečné pracovné podmienky, vzdelávanie, spravodlivé odmeňovanie, bývanie a rad ďalších záležitostí patriacich do oblasti sociálnej starostlivosti. Počas niekoľkých rokov predstavil Clipper bio-organické čaje, kávu, biele čaje, Rooibos a čaj japonského štýlu - Sencha. Všetko, čo spoločnosť dnes robí je v súlade s pôvodnými princípmi svojich zakladateľov: Vždy čistý a prírodný produkt bez umelých prídavných látok. Vedľa týchto princípov je však ale ešte jeden a to nemenej dôležitý - a tým je chuť. Clipper nepochybuje o tom, že ich čaj patrí medzi najlepšie Fairtrade čaje aké môžno kúpiť ,  navyše sú aj tým najkvalitnejším produktom.
Fairtrade, tzv spravodlivý obchod, je považovaný za obchodné partnerstvo, ktorého cieľom je priama a efektívna podpora znevýhodnených alebo marginalizovaných výrobcov z chudobných rozvojových krajín. Pomoc sa snaží dosiahnuť nielen poskytovaním férových obchodných podmienok pre zapojených výrobcov, ale tiež aj kladeným dôrazom na dodržiavanie základných noriem pracovného práva, ochrany životného prostredia a ďalej tiež zvyšovaním informovanosti spotrebiteľov o situácii malých poľnohospodárov a remeselníkov v rozvojových krajinách. Spotrebiteľom teda Fairtrade zároveň dáva jedinečnú možnosť podporiť iný ekonomický model vrátane odlišného spôsobu obchodovania a výroby. Navyše tiež získať veľmi kvalitné výrobky, ktoré sú produkované v ekologicky šetrnejších výrobných podmienkach. Okrem toho majú spotrebitelia i istotu, že pri výrobe nedošlo k zneužitiu detskej práce a že boli dodržané prísne predpisy ohľadne kvality produktu a daného pracovného prostredia. Fairtrade okrem iného zaručuje výrobcom aj pestovateľom dlhodobé zmluvy, prostredníctvom ktorých môžu dôstojne pracovať, žiť a rozvíjať miestne spoločenstvá. Zaisťuje im určitú istotu a možnosť plánovania do budúcnosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára